hormonet dopamin, stjärnspelaren i hjärnans hela ledningssystem

…kulmen för sociala medier, då bilder avlöst varandra minut i stunden; tar i sanden, flygplans- fönster, brygghopp i luften och paraplydrinkar, är jämförandet fortfarande lika klart som sommarnatten.

Och det utgör ett utmärkt virke för tvivel. Skulle jag ha slappat? Lärt mig ett nytt språk? Vandrat i Spanien? ”Backpackat”? Den olustiga känslan av missnöje letar sig fram: du har precis scrollat dig till otillräcklighet.

sommarmanaderna

Snaskandet på Instagram är som allra störst under sommarmånaderna. Det är då man göder sig med bilder som oftast lämnar kvar en bitter eftersmak. Men det är långt ifrån ett tillfälligt fenomen. De flesta av oss lever i en konstant och nära relation till både Facebook och Instagram.

Vi besöker dem dagligen i hissar, i köer, på perronger, och när det gått lång tid sedan sist – snabbt under bordet på en middag. Den sökande handen kan inte låta bli att vandra över skärmen för att se om något nytt har hänt.

Studier visar att vi i genomsnitt tittar pa mobilen 150 gånger per dag. Det ar alltså en gång var tionde minut. Medan jag skrivit den har texten har min telefon plingat fyra gånger.

På en bråkdels sekund har jag identifierat varje enskilt ljud; ett mail, två sms och ett Messenger-meddelande. Ja, det tar emot att inte kolla.

Aldrig förr har behovet av en digital detox varit mer påtagligt

Det innebär att du stänger av all teknik: mobil, padda, laptop och dator under en begränsad tid.

Detta viloläge kan pågå allt ifrån ett dygn till en helg. En bra regel ar att hålla mobilen borta från sovrummet, eftersom den har en negativ inverkan på din sömn.

Se även till att investera i en vanlig hederlig väckarklocka: generationer har levt fullt fungerande liv utan en sådan funktion på telefonen, nog ska vi också kunna det?

Försök också att begränsa all teknik till ett enda rum. Går ni på lokal – ta bara med en telefon i sällskapet, så kan ni fortfarande beställa en Uber och ta en bild på middagen.

Föreläsaren och författaren Simon Sinek blev tidigare i år intervjuad av en amerikansk talkshow om digitalt beroende. Klippet blev snabbt en viral och succe’ med 50 miljoner visningar.

Åhörarna fick veta att hormonet dopamin, stjärnspelaren i hjärnans hela ledningssystem, utsänds när vi använder sociala medier

Snabb uppmuntran triggar oss att vilja ha mer, något som förklarar varför vi mår sa bra av att fa sms. Det är också därför vi räknar likes. Känner du igen känslan? Alkohol och rökning ger ifrån sig precis samma tillfälliga hormonrus. Med andra ord: det är högst beroendeframkallande.

Sinek ger fler klassiska exempel av bundenhet som de fiesta av oss gjort sig skyldiga till. Ett år att ha sin telefon bredvid sig på möten eller middagar. Här finns inga stilpoäng huruvida skärmen är vänd uppåt eller nedåt, det visar fortfarande på samma beroende; du kan inte vara utan den.

Problemet har blivit alltmer erkänt och allt fler mobilfria utrymmen på fik, barer och restauranger poppar upp. Kompisgäng i USA har börjat med ’’phone stack”, där alla lägger sina mobiltelefoner i en hög och den som först kollar sin får stå för kvällens nota.

Idag spenderar vi mer tid online än när vi sover, något vi enkelt kan se runt omkring oss. På väg till och från jobbet sitter människor insjunkna i sina skärmar, som ersatts av datorskärmar under arbetstid och tv-skärmar under Netflixtid.

Det ar vanligt att folk’ går in i skärmen” och blir utbrända av att vara konstant uppkopplade och tillgängliga i sina jobb.

Lågkolhydrat kost för tävling eller kraftig viktminskning på ÅNÄSKLINIKEN-040Massage

Massageterapeuten MaXimus

En hel klinik bara för en kund åt gången. Jag, MaXimus har ägnat hela mitt yrkesverksamma liv åt utbildningar och mina arbeten som massageterapeut, sjukgymnast, personlig tränare och som rehabiliteringsspecialist. Lågkolhydrat kost för tävling eller kraftig viktminskning på ÅNÄSKLINIKEN-040Massage med mig MaXimus.

Tyvärr så har jag ägnat nästan lika lång tid på att göra affärer med stor ekonomisk framgång som resulterade i en Stroke i Mars – 2014. Idag är jag glad att jag lever och att jag fick chansen att stanna upp och inse vad som ger mig mest glädje och självförverkligande. Jag har en unik kompetens. Jag följer inga trender, jag samlar på kunskap.

Det enda som intresserar mig är vilken träning som ger snabbast resultat.

040massage i Malmö – Dipl. Massageterapeut – Cert. Massör – Rysk Spikmatta – Centralt i Malmö – Triangeln – Davidshall

Läs om Ånäskliniken-040Massage träningsfilosofi mm.

Benmaskiner hos GymAuktioner 

Frakter av Gym hos Gymfraktarna 

Finansiering av Gym hos GymPartner Finance

Service av Motionsredskap hos GymSupporten

Skyltreklam 

Personlig träning 

Läs nästa artikel

Gym Inne och Ute – Våra verksamheter i Göteborg

TRÄNA MUSKLERNA – RENA HÄLSOKUREN

av Moe

Moammar Morris "Moe" Szyslak (uttalas "siz-lack"), även känd som Moe the Bartender är ägaren och bartendern till "Moe's Tavern", en Springfield-bar som besöks av Homer och hans vänner. Han har en gång sagt att han flyttade till Springfield från Nederländerna. Han äger också Moe's Bagels i Colorado och Moe's Express i Food Court-området i Springfield Mall. Han är en återkommande antagonist till Bart i The Simpsons och en tidigare stor antagonist i The Simpsons Movie. Moe framställs som ofta irriterad och oförskämd mot alla utom sina barvänner Homer, Lenny, Carl och Barney. Hans hårda humör som är lätt att tappa brukar avvisa kvinnor och att hitta en flickvän till Moe har därför varit ett löpande skämt, från övergiven sexuell avhållsamhet till misslyckade självmordsförsök till att dejta allmänt avvisade kvinnor. Men Moe har också en mjuk sida och har setts hjälpa andra i nöd. Detta inkluderar att rädda försvunna skolbarn, ge mat till en utsvulten by och rädda människor från en våldsam översvämning. Han visas ibland i en kärlekspyramid med Homer, Marge, Ned och honom själv.