Umberto Nobile matar sin älskade hund Titina

Umberto Nobile matar sin älskade hund Titina

Världens första hund att flyga över Nordpolen var fox terriern Titina. Titina har en fantastisk historia bakom sig, hon var en gång en utsvulten herrelös gathund i Rom.

En natt år 1925 mötte hon en italiensk luftskeppspionjär vid namn Umberto Nobile, det blev Titinias lycka.

År 1926 fick Titinia vara med om sitt livs äventyr, hon fick delta i en expedition med luftskeppet Norge som startade från Spetsbergen och flög över Nordpolen. Bland besättningen fanns också norrmannen Roald Amundsen och den svenske meteorologen Finn Malmgren.

Denna resa gjorde Titinia till världskändis, man beskrev Titina i media, allt från vad hon hade på sig under resan till att man gjorde en biografi som publicerades i tidningen New York Times. Titinia var förövrigt iklädd en röd ylletröja under flygturen över Nordpolen.

Titinia fick också vara med på en annan flygning över Nordpolen i luftskeppet Italia, denna expedition startade år 1928. Luftskeppet passerade också över Sverige och eskorterades av jaktplan från svenska flygvapnet.

Man passerade Nordpolen den 24 maj 1928, allt gick bra under den flygningen men vädret skulle bli sämre och skeppet kom ur kurs och började läcka gas och kraschade på isen. Man sände nödmeddelanden via radion och efter 48 dygn hörde omvärlden Italias nödrop.

Den 25 juni hittades Umberto Nobile och Titina av två svenska löjtnanter, detta blev Titinas andra räddning här i livet, hon levde med en skyddsängel den hunden.

Källa:

Med skepp genom lufthavet – om luftskepp

Boken Hundra hundar av Sam Stall &

Wikipedia: Umberto Nobile

Brun utan sol

Rehabilitering På Ånäskliniken-040Massage

Köp Melotan här

Det är som att ta tempen psykiskt

Hungrig av känslor

Vilka är de bästa livsmedlen för viktminskning?

Live streams Så ser du gratis

Självkörande kommersiella fordon

Blivande ortoped?

av Moe

Moammar Morris "Moe" Szyslak (uttalas "siz-lack"), även känd som Moe the Bartender är ägaren och bartendern till "Moe's Tavern", en Springfield-bar som besöks av Homer och hans vänner. Han har en gång sagt att han flyttade till Springfield från Nederländerna. Han äger också Moe's Bagels i Colorado och Moe's Express i Food Court-området i Springfield Mall. Han är en återkommande antagonist till Bart i The Simpsons och en tidigare stor antagonist i The Simpsons Movie. Moe framställs som ofta irriterad och oförskämd mot alla utom sina barvänner Homer, Lenny, Carl och Barney. Hans hårda humör som är lätt att tappa brukar avvisa kvinnor och att hitta en flickvän till Moe har därför varit ett löpande skämt, från övergiven sexuell avhållsamhet till misslyckade självmordsförsök till att dejta allmänt avvisade kvinnor. Men Moe har också en mjuk sida och har setts hjälpa andra i nöd. Detta inkluderar att rädda försvunna skolbarn, ge mat till en utsvulten by och rädda människor från en våldsam översvämning. Han visas ibland i en kärlekspyramid med Homer, Marge, Ned och honom själv.