Detry - Hungrig av kanslor

Därför äter vi i stallet för att känna efter.

När jag äter släpper allt.
Om jag känner mig värdelös eller att ingen älskar mig så kommer det direkt en signal från hjärnan att köpa godis.

känslor

Det fortsatte och jag gick till affären så fort jag fick pengar

Även som vuxen var socker länge svaret när Sandra kände sig stressad eller misslyckad, om en pojkvän var otrogen el­ler en vän betedde sig illa.

Det måste alltid vara samma sort: Ferrari-bilar, Ballerina-kakor eller Marabou-choklad.

Men efteråt kom ångesten över kalorierna och skammen över att inte kunna låta bli. Siffran på väggen har pendlat i takt med själens tillstånd, mellan 65 och 115 kilo. Känsloätaren äter i stället för att ta tag i jobbiga känslor.

Suget kan komma när personen är ledsen, orolig, arg, uttråkad, stressad, ensam eller trött. Det berättar journalisten Maggan Hägglund, som har skrivit boken. Är du en känslo-ätare? (Bonnier fakta 2017).

– Och det är effektivt. Du blir snabbt och enkelt avslappnad, får energi och sätter igång kroppens belöningssystem.
Problemet uppstår, menar Maggan Hägglund, när det blir en vana att äta i stället för att känna efter.

Vi missar våra känslor, som ju inte kommer för att jävlas, utan för att ge oss viktig information. Oro ska skydda oss frän fara, ledsenhet är ett sätt att hantera en förlust och ilska kan vara en signal om att någon behandlar oss illa.

– Att lyssna på känslan och agera kräver mer ansträngning, men lönar sig i längden. En bulle är en snabb lösning men den ledsna själen får inte vad den behöver. Det är inget fel att unna sig mat, men vi kan också behöva unna oss att väga gråta över den där sambon som gjorde slut eller att vara förbannad på kollegan som inte gör sitt jobb.
Hon upplever att mänga av oss är känsloanalfabeter. Vi vet att vi mär bra eller dåligt, men inte sä mycket mer. Vi behöver öva på att dechiffrera känslornas budskap, tror Maggan Hägglund.

Vissa lärde sig kanske redan som barn att det är okej att vara glad, men inte att känna ilska, sorg eller skuld. Hennes råd är att bredda verktygslådan.

– Ta en chokladboll ibland, men väga stanna upp och utforska känslan bakom ibland. Fundera på om du behöver göra något åt orsaken eller om du bara ska låta känslan finnas.

MEN KÄNSLOÄTANDE KAN OCKSÅ leda till allvarliga hälsoproblem

Kbt-terapeuten och forskaren Lisbeth Stahre visar i sin doktorsavhandling Effects of cognitive behaviou­ral therapy targeting eating behaviour (CBT-TEB): A novel obesity treatment att fetma kan ha psykologiska orsaker.

– Majoriteten av dem som lider av fetma är känslo-ätare, eller ägnar sig åt ”emotional ea­ting” som det heter på engelska. Det är en coping-strategi när vi mår dåligt, precis som rökning eller att köpa kläder för att muntra upp sig, säger Lisbeth Stahre.
Hon berättar att fetma- behandling under 30 år enbart har handlat om att ändra beteendet, alltså att äta mindre.

Samtidigt blir människor allt tjockare

Lisbeth Stahre menar att det är en misslyckad behandlingsmetod – vi kan inte bara titta på symtomet fetma, utan måste fokusera på orsakerna till att folk hetsäter.
i sin avhandling har hon tagit fram ett behandlingsprogram i tio steg, som ger patienterna verktyg för att identifiera vad som ligger bakom ätandet och för att hitta andra strategier.

– Den röda tråden i programmet handlar om att tro på sig själv, stärka självkänslan och komma till rätta med stress, som verkligen är en av de stora orsakerna till känslo-ätande.

Lisbeth Stahre berättar att en vanlig fråga bland känslo-ätare är “Varför äter jag fei när jag vet hur jag ska äta rätt?” Det första steget i behandlingsprogram- met går ut på att var je kväll fundera över vad som har hänt under dagen och hur det kan ha påverkat ätandet.

– Efter några veckor ser vi vissa orsaker som återkommer. Det kan handla om en hopplös chef eller en jobbig sambo.
Deltagarna får också infor­mation om kopplingen mellan ätande och självbild, stress och tankar. De lär sig sedan att stärka sin självkänsla, sätta gränser och hantera negativa tankar.
Sandra var en av dem som inte säg kopplingen mellan känslor och mat. Det var först när hon gick in i väggen för ett par år sedan och bör jade i terapi som psykologen upptäckte att hon tröståt och gav henne verktyg.

– Nu försöker jag känna känslorna och inte trycka bort dem. Jag försöker analysera vad som hände och varför suget kommer, och det har blivit lättare att låta bli godiset.

Hon har testat en mängd strategier som att sy, måla och boxas. Och i maj förra året hände något.

Sandra fick nog av sin övervikt och tog kontakt med en personlig tränare. Nu går hon till gymmet så fort suget kommer, och har gått ner 20 kilo.
– Jag tränar Tabata, som är hård intervallträning, och får ut käns­lorna på det sättet. Det är kul och tar bort tankarna på godis. Men det är en daglig kamp – ibland blir det sött ändå.
I Modern Psykologi skrev Jennie Aquilonius om män som utsatts för våldtäkt. Sandra heter egentligen något annat.

Hitta ditt ätmönster

Få koll på ätandet genom att ställa dig själv tre frågor varje dag:
1) Vad har hänt i dag som har påverkat dig?
2) Vad har du tänkt och känt kring händelserna?
3) Hur har dina tankar och känslor påverkat ditt ätande i dag?

Det är som att ta tempen psykiskt

Hungrig av känslor

Vilka är de bästa livsmedlen för viktminskning?

Live streams Så ser du gratis

Självkörande kommersiella fordon

Blivande ortoped?

kost

av Moe

Moammar Morris "Moe" Szyslak (uttalas "siz-lack"), även känd som Moe the Bartender är ägaren och bartendern till "Moe's Tavern", en Springfield-bar som besöks av Homer och hans vänner. Han har en gång sagt att han flyttade till Springfield från Nederländerna. Han äger också Moe's Bagels i Colorado och Moe's Express i Food Court-området i Springfield Mall. Han är en återkommande antagonist till Bart i The Simpsons och en tidigare stor antagonist i The Simpsons Movie. Moe framställs som ofta irriterad och oförskämd mot alla utom sina barvänner Homer, Lenny, Carl och Barney. Hans hårda humör som är lätt att tappa brukar avvisa kvinnor och att hitta en flickvän till Moe har därför varit ett löpande skämt, från övergiven sexuell avhållsamhet till misslyckade självmordsförsök till att dejta allmänt avvisade kvinnor. Men Moe har också en mjuk sida och har setts hjälpa andra i nöd. Detta inkluderar att rädda försvunna skolbarn, ge mat till en utsvulten by och rädda människor från en våldsam översvämning. Han visas ibland i en kärlekspyramid med Homer, Marge, Ned och honom själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.